Zo van die warme zomerse dagen, héérlijk! Zalig genieten van een fris drankje op een terras, een plons wagen in het openluchtzwembad in de buurt of een dagje vertoeven aan de Belgische kust. Zonnige dagen geven ons een op-en-top zomergevoel! Maar, wat als we terug huiswaarts willen keren met de wagen (die al een hele dag in de volle zon staat)? Dan kan je jezelf wel eens ‘mispakken’ en vol enthousiasme neerploffen op een gloeiend hete autozetel. Ai! Beter even de airco laten draaien!
De wagen gebruiken bij warme temperaturen vraagt extra inspanningen en geduld. Wij geven je alvast enkele do’s-and-don’ts mee, om tijdens hete dagen achter het stuur te kruipen.
DO’S
- Parkeer je auto zoveel mogelijk in de schaduw. Maar, vergeet niet dat de zon gedurende de dag van plaats verandert en de schaduw dus ook. Staat je wagen gedurende een aantal uren geparkeerd? Denk dan vooruit en kies er een parkingplekje uit waar er schaduw zal zijn wanneer je je auto terug gaat ophalen.
- Zorg dat je steeds een zonnescherm, handdoek of deken in de wagen hebt liggen om op je voorruit te leggen. Wanneer de buitentemperatuur rond de 30 graden is, kan de contacttemperatuur op het dashboard immers oplopen tot 90 graden.
- Op warme dagen kan er al eens file zijn op weg van en naar de kust of andere toeristische trekpleisters in ons land. Zorg er dus steeds voor dat je een fles water bij de hand hebt voor het geval dat je stil komt te staan in de file en er niet onmiddellijk een tankstation in de buurt is om wat verfrissing te halen.
DON’TS
- Zoals eerder aangehaald, kan het behoorlijk warm worden in een geparkeerde auto. Wees daarom niet ongeduldig en stap niet zomaar in een hete wagen. Zeker wanneer je lederen zetels hebt, zou je jezelf behoorlijk pijn kunnen doen. Verlucht je wagen enkele minuten voor vertrek. Doe de ramen open of zet de airco op. Zo jaag je alle hete lucht naar buiten en kan je na enkele minuten geconcentreerd aan je rit beginnen.
- Zet niet alle vensters wagenwijd open tijdens het rijden! Luchtcirculatie in de wagen tijdens warme dagen is een goed idee, maar door alle vensters open te zetten, kunnen andere passagiers hinder ondervinden. De beste optie is om het raam aan de bestuurderszijde en het raam aan de andere kant op de achterbank gedeeltelijk open te zetten. Dit zorgt voor de beste luchtcirculatie in de wagen.
- Rij nooit aan een stuk door bij lange ritten. De warme temperaturen zorgen ervoor dat je je als bestuurder minder lang kan concentreren. Het is dus zeker aan te raden om wat extra tussenstops in te lassen om even een ‘frisse’ neus te halen.
Wist je dat rijden in een wagen met een te hoge binnentemperatuur eenzelfde risicofactor heeft als rijden onder invloed van alcohol?
Vanaf 27°C kunnen vermoeidheid, benauwdheid en concentratieproblemen optreden. Een binnentemperatuur van 35°C komt volgens diverse onderzoeken overeen met 0,5 promille alcohol in het bloed.
Terug naar overzicht