Heb je plannen om te starten als vrijwilliger bij een vereniging of vzw bij de start van het nieuwe schooljaar? Super! Vrijwilligerswerk is een van de meest nobele dingen die een mens in zijn professionele carrière kan doen. Zo’n vrijwillig engagement is namelijk van onschatbare waarde. Om deze waardering uit te drukken, voorziet de Vlaamse Overheid een gratis verzekering voor vrijwilligers waardoor heel wat Vlaamse feitelijke verenigingen, startende vzw’s en vzw’s zonder personeel jaarlijks tot 1000 vrijwilligersuren gratis kunnen verzekeren.

Voor wie is de gratis verzekering van toepassing?

De gratis vrijwilligersverzekering is vooral interessant voor tijdelijke of occasionele initiatieven of bij extra activiteiten. De verzekering komt ten gunste van vrijwilligers actief in vrijwilligersorganisaties in heel Vlaanderen en Brussel (als de voertaal Nederlands is) zoals:

–       een feitelijke vereniging zonder winstoogmerk door minsten 2 personen geleid.

–       een vzw die net opgestart is.

–       een vzw of stichting zonder betaald personeel.

–       een lokale afdeling van een koepelorganisatie kan hiervan gebruik maken bij extra activiteiten.

Lees alle erkenningscriteria hier.

Wie valt buiten de verzekering?

Belangrijk om te weten is dat enkel vrijwilligers die helpen bij activiteiten verzekerd zijn door deze vrijwilligersverzekering en andere deelnemers dus niet. Daarnaast komen vrijwilligers die vrijwilligen voor een organisatie waar ze ook betaald werk doen, niet in aanmerking voor deze verzekering.

Ook vrijwilligersorganisaties die uitgaan van een openbaar bestuur, politieke partijen en handelsverenigingen worden uitgesloten van de verzekering.

Wat dekt de verzekering?

De vrijwilligersverzekering dekt alle activiteiten die vrijwilligers onder toepassing van de vrijwilligerswet uitoefenen. Denk dus aan onbezoldigde, onverplichte en activiteiten ingericht door een vrijwilligersorganisatie.

Wat bij een schadegeval?

Dan moet je zo snel mogelijk de schade aangeven bij de verzekeraar. Je kan dit eenvoudig doen via het online formulier van de verzekeraar.

Heb je nog vragen over vrijwilligerswerk en over de vrijwilligersverzekering? Neem dan een kijkje op deze website of vraag na bij de organisatie waar je vrijwilligerswerk voor zal uitvoeren.

Terug naar overzicht