18 jaar, het klinkt als een ware mijlpaal voor ouders. En dat is het ergens ook, je kind maakt plots een grote stap richting het volwassene leven en krijgt nieuwe kansen aangereikt. Plots kookt Sam zijn eigen potje én rijdt Sarah met de auto naar de les. Hallelujah, zijn ze al zo groot?! Dat zet je meteen aan het denken, wat met onze verzekeringen… Zijn je kinderen nog steeds veilig beschermd?

Autoverzekering, yes or no?

Zodra je dochter of zoon gebruikmaakt van je wagen, is het cruciaal om na te denken over je autoverzekering. Het zit namelijk zo dat er een verschil bestaat tussen occasionele bestuurders en regelmatige bestuurders.

  • Stel dat je zoon wel eens naar de bakker rijdt of een boodschapje meepikt met de auto, dan kunnen we dit beschouwen als occasioneel. Met andere woorden hij maakt gebruik van je wagen op onregelmatige tijdstippen en dagen. In dit geval is het aangeraden om je zoon op te nemen onder jouw verzekering. Dit brengt tegelijkertijd ook voordelen met zich mee naar de toekomst, zoals een voordelig tarief voor je zoon, van zodra deze een eigen autoverzekering aangaat.
  • Stel dat je dochter dagelijks of meerdere malen per week met de auto naar de sportclub gaat of naar de les, dan is er weldegelijk sprake van een regelmatige bestuurder. Je brengt dit transparant aan bij je verzekeraar, waarna hij dit vervolgens verder verwerkt. Neem dit niet als een korreltje zout, want als je dit niet aangeeft en er gebeurt een ongeluk, dan kan dit jou in de problemen brengen.

Familiale verzekering, yes or no?

Hoewel een familiale verzekering niet verplicht is, komt ze wellicht goed van pas aangezien een accidentje snel gebeurd is. Specifiek beschermt deze verzekering je zoon of dochter tegen mogelijke schade aan derden, zoals wanneer je zoon of dochter per ongeluk een medestudent zijn koffieapparaat stuk maakt. Je kind hoeft zelf geen familiale verzekering aan te gaan tot zolang hij of zij bij jou gedomicilieerd staat.

Brandverzekering, yes or no?

In de meeste gevallen, zoals bij de twee verzekeringen hierboven, geldt dat het kind onder de verzekeringen van de ouders valt zolang zijn/haar domicilie daar staat. Ook op de brandverzekering is dit toepasbaar. Concreet stelt men dat je kind beschermd wordt met jouw brandverzekering zolang hij/zij thuis woont, alsook wanneer deze op kot zit. Dit geldt NIET van zodra je kind zijn/haar eigen domicilie heeft op een andere plaats.

Tot slot, hospitalisatieverzekering, yes or no?

Net zoals de familiale verzekering, is de hospitalisatieverzekering niet verplicht. Het is een verzekering die je aangaat om beschermd te zijn tegen oplopende ziekenhuiskosten bij ziekenhuisopname. Idem in deze situatie: als jij aangesloten bent op een hospitalisatieverzekering, dan beschermt deze ook jouw kind zolang deze jou ten laste is. Zodra je kind het huis uitgaat, een eigen job heeft én een eigen woonplek met domicilie bezit, dient je kind zichzelf bij een hospitalisatieverzekering aan te sluiten om recht te hebben op dekking van kosten.

Ziezo, heb je nog vragen of bekommernissen? Breng ons dan zeker een bezoekje op kantoor. We stellen jou met plezier op je gemak!

Terug naar overzicht