Zowat alle technologie die nieuw op de markt verschijnt, heeft een oplader. Smartphones, laptops, elektrische fietsen, noem maar op! Toch is het niet de meest veilige manier om brand te voorkomen, integendeel. De ultieme regel is je oplader van het net te halen van zodra je apparaat een volle batterij heeft. Deze tips doven de paniek voor brand!

Woningbrand door oplader

Wist je dat 50 procent van de woningbranden een gevolg is van opladers die in het stopcontact blijven zitten? Dat blijkt uit een onderzoek van het Verbond van Verzekeraars. Een gigantisch groot percentage, dus. Vandaar dat het essentieel is om alert te zijn voor opladende apparaten. Want niet enkel de oplader van een smartphone is de boosdoener, ook opladers van een elektrische fiets of step kunnen brand vatten bij oververhitting.

Tips om brand te vermijden

Om het zekere voor het onzekere te nemen, zijn er enkele tips die je in je achterhoofd kan houden. We sommen ze kort op:

  • Is je apparaat volledig opgeladen? Haal dan de oplader uit het stopcontact;
  • Leg het apparaat niet op een textielen ondergrond terwijl deze aan het laden is;
  • Laad het apparaat niet op terwijl je aan het slapen bent;
  • Hou het toestel vrij van zodra je deze begint op te laden;
  • Koop geen goedkope, merkloze opladers. Deze zijn vaak niet kwalitatief, wat het risico op brand verhoogt. Gebruik indien mogelijk de originele lader van het apparaat;
  • Van zodra je merkt dat de oplader niet meer optimaal werkt, koop een nieuwe oplader aan.

Trek je de stekker van de televisie ook best uit?

Dat hoeft niet per se. Een televisie of radio dien je aan te sluiten op het net om deze te laten functioneren. Trek je de stekker uit dan werkt dit apparaat niet langer. Met andere woorden deze apparaten hebben geen batterij, wat het gevaar op een brand verkleint als je deze in het stopcontact laat rusten. Er zijn meerdere oorzaken die een brand kunnen veroorzaken, denk hierbij aan de overbelasting van elektrische kabels, kortsluiting, verhitting, etc. Wees je dus bewust van een deftige rookmelder, om tijdig te kunnen ingrijpen van zodra er zich een brand zou voordoen.

En… vergeet geen brandverzekering af te sluiten, om de schadekosten te beperken!

Terug naar overzicht