Kantoor Demuzere BV

Hoe wordt schade door overstroming vergoed?

Het zijn hallucinante beelden die we te zien krijgen uit het oostelijke deel van België. Het zijn omstandigheden die we zelden of nooit gezien hebben in ons land. In onze regio zijn we deze keer gespaard gebleven. Maar hoe zit dat met de verzekering in dergelijke situaties?

De brandverzekering voorziet standaard een dekking ‘natuurrampen’, waar ook overstromingen onder vallen. Hierdoor zal de gevolgschade aan een woning vergoed worden. In bijna alle gevallen verzekeren wij ook de inboedel in de brandverzekering, waardoor de schade aan de inboedel in de woning ook gedekt is. Ook zaken in de tuin zijn veelal mee verzekerd, tenzij u koos om dit niet te doen. Dit kan beperkt worden met een plafond dat bepaald werd in de bijzondere voorwaarden.

Wat met alle opkuis- en opruimwerken? Deze zijn meestal ook verzekerd, net zoals de kosten die je maakte om extra schade te voorkomen. Belangrijk hierbij is dat u zeker voldoende foto’s trekt van de toestand voor en na deze werken. Dit geldt trouwens voor alle schade om alles goed in kaart te kunnen brengen en te bewijzen.

Verder hebben de meeste verzekeraars ook een bijstand ingebouwd in hun brandverzekering. Hierdoor laat men de klant niet in de steek wanneer hun woning onbewoonbaar is. Men zal in vele gevallen een oplossing zoeken naar huisvesting toe voor een bepaald aantal dagen.

© François Walschaerts/afp

Als laatste zagen we ook heel wat voertuigen meegesleurd worden met de stroom. Wanneer je een grote (volledige) of kleine omnium hebt, is de wagen verzekerd tegen natuurevenementen. In dit geval zal uw wagen altijd vergoed worden en meestal zelfs zonder vrijstelling. Indien uw wagen geen omnium verzekering heeft, zal je moeten hopen dat de gebeurtenissen officieel als natuurramp worden uitgeroepen. Dan kan je eventueel aankloppen bij het rampenfonds. Wanneer de wagen bijvoorbeeld in de garage stond, is het mogelijk dat uw brandverzekering hier ook voor tussenkomt. Dit is echter geen standaard waarborg en zorgt veelal voor een extra premie.

Kortom zorgen wij ervoor, indien mogelijk, dat onze brandverzekeringen voorzien zijn van een goede dekking voor dergelijke gebeurtenissen. Maar er zijn toch enkele zaken die extra aandacht verdienen, zoals uw voertuig. Een kleine omnium is in deze gevallen toch zeer belangrijk of eventueel het voertuig opnemen in uw brandverzekering.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen indien u hier vragen over heeft.