Kantoor Demuzere BV

De groene kaart wordt wit én mag elektronisch

De internationale motorrijtuigverzekeringskaart, beter bekend als “de groene kaart”, zal er vanaf 1 juli 2020 anders uit zien. De kaart wordt wit en moet niet meer afgedrukt worden op voorwaarde dat je de kaart elektronisch kan tonen bij een controle (bvb via smartphone/tablet). Dit zorgt voor meer soepelheid in de werking met de groene kaart of verzekeringskaart. U moet naar de keuring maar hebt geen geldige verzekeringskaart meer in uw auto liggen? Voortaan kunnen wij een digitale versie doorsturen en kunt u meteen via uw smartphone uw verzekeringskaart tonen.

Elektronische vorm

Voorlopig zal u nog steeds een witte papieren versie ontvangen in uw brievenbus, maar een elektronische versie is dus ook mogelijk. De maatschappijen zullen wellicht de mogelijkheid geven om deze elektronisch te ontvangen indien gewenst. Let hierbij wel op! Indien u enkel een elektronische versie heeft, moet deze ten alle tijde getoond kunnen worden wanneer het voertuig op de baan is, dus ook wanneer niet u maar bijvoorbeeld uw partner onderweg is met de wagen. Hou ook rekening met de batterijduur van uw smartphone, indien deze plat is, kunt u geen geldige verzekeringskaart meer tonen.

Gaat u met de wagen op reis in het buitenland, is het aan te raden om toch nog een papieren versie in de auto te hebben liggen. Niet enkel voor een lege batterij, maar ook wanneer uw smartphone gestolen wordt of wanneer de lokale autoriteiten een elektronische versie toch niet zouden aanvaarden.

Overgangsperiode

Heeft u na 1 juli 2020 nog een geldige groene kaart, dan is dit geen probleem, er is namelijk een overgangsperiode tot 31/12/2021. Uw huidige (groene) kaart blijft dus perfect geldig tot wanneer u een nieuwe ontvangt bij de volgende betaling op vervaldag.

 

Voor meer uitleg verwijs ik naar de site van de overheid en naar hun filmpje met beknopte uitleg